Etelä-Savolaisia malleja

Tässä muutamia malleja pihojen talousrakennuksista, varastoista ja aitoista. Nämä on rakennettu paikalla luovien, ehkä sen enempää suunnittelematta, mutta juuri se tekee niistä aitoja ja hauskoja. Toteutuksessa tulisi pyrkiä samaan ja se koskee niin perustamista, rakennusmateriaaleja ja muita yksityiskohtia. Unohtakaa hetkeksi harkot, raskaat nurkka- ja räystäslaudat ja leveä runko.

1. RINNEVARASTO: Savonlinnalainen jyrkkään rinteeseen sijoitettu varastorakennus uhmaa luonnonvoimia. Tästä voisi muuntaa sauna-aittarakennus version, mutta terasseja ja katoksia se ei siedä ympärilleen.

2. PARI-AITTA: Rantasalmelainen pari-aitta etulipalla, perusmallista löytyy useita versioita.

3 ja 4. AITTOJA: Pertunmaalainen riviaitta trombiovella, jonka toinen pääty on hirttä sulkasalvoksella ja toinen pääty salvottua lankkua. Aittayhdistelmä Ristiinasta, jossa luhti- ja päätyparvellinen aitta on yhdistetty varastolla.

PIHANPERÄN VARASTO: Muurimaisen pitkä pulpettikattoinen vaja, jossa on yllättäen hirsiosa keskellä. Sopii hyvin tontin reunusrakennukseksi sekä näkö- ja tuulisuojaksi. Rantasalmi, Erolanniemi.